Kamerthermostaat

Met een kamerthermostaat kan een gewenste temperatuur voor een ruimte worden ingesteld. Deze ruimtethermostaat grijpt in op de centrale verwarming.

Werking
Bij warmtevraag van de thermostaat zullen de circulatiepomp en de branders van de Cv-ketel in werking treden, waardoor er opgewarmd water via de leidingen naar de radiatoren stroomt. Als de ingestelde ruimtemperatuur bijna wordt bereikt wordt de gastoevoer afgesloten en is er in de tussentijd geen extra warmtevraag, dan zal de circulatiepomp na een looptijd (circa 15 min.) ook worden uitgeschakeld.

Klokprogramma
Tegenwoordig vind je in veel woning een klokthermostaat. Deze is voorzien van een tijdmechanisme en zal de ruimte op een ingestelde tijd op een hogere of lagere temperatuurbrengen. Dit resulteert in een energiebesparing doordat het niet meer kan gebeuren dat de ketel dagen achter elkaar blijft stoken. Het comfort wordt verhoogd doordat men nooit meer een koud huis hoeft te betreden.

Een nadeel van een kamerthermostaat is dat de ruimte waar de sensor hangt leidend is voor de overige ruimten. Een andere manier van verwarmen is een weersafhankelijke regeling.

Weersafhankelijke regeling

Bij een weersafhankelijke regeling is de warmteproductie van de Cv-ketel afhankelijk van de temperatuur van de ruimte, de gevraagde temperatuur en de buitentemperatuur. De temperatuur van de Cv-ketel wordt verlaagd bij hoge buitentemperaturen en verhoogd bij lage buiten temperaturen.

Energiebesparing
Een weersafhankelijke regeling bespaart energie ten opzichte van een kamerthermostaat, omdat de Cv het water in dat geval blijft verwarmen tot het de regeltemperatuur bereikt heeft. Voorheen werd de regelthermostaat van de ketel in het voorjaar lager ingesteld en in het najaar weer hoger, zodat de woning efficient, maar voldoende verwarmd werd. Met behulp van een buitentemperatuursensor kan men dit proces automatiseren. De relatie tussen de buitentemperatuur en de gevraagde Cv-temperatuur noemt men de stooklijn.

Alle ruimtes onafhankelijk regelbaar
Het voordeel van een weersafhankelijke regeling is dat overige ruimten niet afhankelijk zijn van de gemeten temperatuur in de referentieruimte en dat iedere ruimte door thermostatische radiatorknop een eigen temperatuurinstelling kan krijgen.

Nadelen
Daarentegen staat dat de Cv-ketel altijd klaar staat om de gevraagde watertemperatuur te leveren, ook als alle radiatorknoppen zijn afgesloten. De druk op de pomp neemt dan toe, waardoor er energie verloren gaat of een storing kan ontstaan. Bovendien is het instellen van een comfortabele maar toch zuinige stooklijn vaak een langdurig proces, waarbij alle seizoen voorbij moeten komen.