Het onderhouden van de douche en douchekop.

De huurder is verantwoordelijk voor het onderhouden en vernieuwen van de eigen douchegarnituur denk hierbij aan: douchekraan, doucheslang, douchestang, handdouche, opsteekhaak en koppelstuk, kraanleertjes en dergelijke.

Ontkalken

Ontkalken is essentieel voor de levensduur van de doucheonderdelen. In veel gevallen is de boosdoener van klachten kalkvorming, dit kunt u voorkomen door de doucheruimte goed schoon te houden en eens per maand met een ontkalkingmiddel te onderhouden.

Voor het ontkalken zijn er diverse middelen te koop in de supermarkt of bij de drogist. Bij de oplevering dient de doucheruimte helemaal schoon en geheel goed werkend te worden achtergelaten.

Douchekop
Wanneer de douchekop niet meer fijn doorloopt tijdens het douchen, of de straal wordt te koud, of lauw, dan is het zaak de douchekop te ontkalken. Als de straal van het warme water niet voldoende groot is kan de CV ketel in storing gaan omdat hij de warmte niet kwijt kan. Het kan ook gebeuren dat het water van warm naar koud en weer terug gaat. Dit zijn allemaal duidelijke aanwijzingen de douchekop te ontkalken of te vervangen.

Draai met de hand de douchekop los, leg de douchekop in een ontkalkmiddel, schoonmaakazijn of WC-eend. Wanneer het erg verkalkt is, is het soms nodig om de kop minimaal 12 uur in het middel te laten liggen, kalk is niet 1,2,3 opgelost. Spoel het geheel met warm water schoon en monteer de douchekop weer op de slang.

Mocht de douchekop doorgesleten zijn, dan het is voor rekening van de huurder deze te vervangen. Let op dat je een nieuwe douchekop koopt die aansluit bij het bestaande ophangsysteem.

Wanneer de doucheslang lekt controleer dan of de aansluitingen zijn voorzien van afdichtingringen en deze niet stuk zijn. Indien de slang zelf kapot is haal dan dezelfde slang met precies dezelfde aansluitingen bij de doe het zelf winkel en vervang het geheel.