Volgens het besluit kleine herstellingen (VROM) is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen tot aan de gemeenteriolering.

U kunt om verstoppingen te verhelpen een ontstoppingsbedrijf in uw regio inschakelen. Om nodeloze kosten te voorkomen kunt u proberen eerst zelf de verstopping te verhelpen. 

3x ontstoppen – de beste tips tegen een verstopt doucheputje

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Sta je net lekker te douchen, stijgt ineens het water tot je enkels. Oeps, wat te doen tegen een verstopt doucheputje? Wij hebben 3 ontstop tips!

Tip 1 – Verstopt doucheputje? Pak een borstel

We beginnen met de simpelste tip. Kraan uit en borstel erbij. Pak een borstel en haal het rooster van het verstopte doucheputje (Niet los schroeven). Neem ook een zak soda en een waterkoker kokend water mee. Haal het dekseltje los en haal alle vaste troep (haren en pluizen) uit het putje. Bah, bah, vies!

Tanden op elkaar en even doorzetten.

Schrob met de borstel de aangekoekte viezigheid zoveel mogelijk weg, strooi een flinke hand soda in het putje en giet er daarna kokend water op en schrob het doucheputje na. Test door de koude douche op zijn hardst te zetten of het putje nu wel goed doorloopt. Zo ja, dan plaats je het (schoongemaakte) dekseltje weer terug en is je doucheputje niet meer verstopt.

Maar soms helpt het niet. Dan gaan we een stapje verder.

Tip 2 – Rubberen ontstopper met houten steel

Zet de rubberen ontstopper helemaal over het putje heen, opletten dat het nergens kiert en fiks pompen met de steel op en neer. Als dit succes heeft herhaal je stap 1. Maar soms helpt ook dit niet. Dan moeten we  naar stap 3 die niet milieu onvriendelijk is.

VERSTOPPING SET/KIT LENEN

Wanneer u geen ontstopper of handveer heeft is het mogelijk om deze te lenen, na achterlaten van €20,- borg. U kunt de kit ophalen op de Tingietersweg 38, 2031 ES Haarlem.

Tip 3 – Ontstoppingsveer tegen een verstopt doucheputje

Als al het bovenstaande gefaald heeft is je enige redmiddel nog het kopen van een ontstoppingsveer. Die kost ongeveer zoveel als de voorrijkosten van een loodgieter en heb je vaker verstoppingen (bijvoorbeeld omdat je in een oud pand met oude riolering/riool woont) dan loont de aanschaf. Met die ontstoppingsveer kan je tot ver in de afvoerpijp de boel schoon trekken.

Maar het beste is natuurlijk om een verstopt doucheputje te voorkomen. Dat doe je door eens per maand stap 1 uit te voeren als je toch de badkamer de grote beurt geeft. Het voordeel daarvan is ook nog eens een frisser ruikende badkamer.

© Copyright - Woning-Helpdesk 2024