Duurzame maatregelen

Tochtstrips
Veel kamers hebben last van tocht, doordat de wind door kieren en gaten de kamer in blaast gaat er energie verloren. Wanneer een kier groter is dan 7mm is de eigenaar verantwoordelijk anders de huurder. Voor kieren zijn tochtstrips een goede oplossing, deze strips kosten maar een paar euro. Tochtstrips kan je goed gebruiken bij: Spleten onder deuren, langs kozijnen en achter de brievenbus. Informeer bij je bouwmarkt welke tochtstrip je in jouw situatie het best kunt gebruiken.

Radiatorfolie
Doordat een radiator vaak aan een muur is bevestig, gaat er veel energie verloren. De radiator warmt de muur op in plaats van je kamer. Radiatorfolie is hiervoor een simpele en goedkope oplossing. Door de reflecterende werking kaatst de warmtestraling terug de kamer in. Deze folie is in iedere bouwmarkt verkrijgbaar, je hoeft de folie alleen op maat te knippen en achter de radiator op de muur te plakken.

Ander handige tips

  • Zet de koelkast uit wanneer je op vakantie gaat, zorg er wel voor dat de koelkast leeg is! en het water uit het vriesvak opgevangen wordt.
  • Was alleen met een volle wasmachine en was niet onnodig warm. Wassen op 60 graden kost al twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden.
  • Maak gebruik van spaarlampen en doe het licht uit wanneer je een ruimte verlaat.
  • Apparaten gebruiken ook op de stand-by stand stroom. Het beste is dus apparatuur volledig uit te schakelen.
  • Kijk eens of je gebruik maakt van een waterbesparende douchekop en douche niet langer dan 5 minuten.
  • Zet de verwarming op 15 graden wanneer je gaat slapen.