U ruikt een gaslucht

In vrijwel alle woningen in Nederland wordt gas geleverd door een van de vele energieleveranciers. Na de gasmeter bevind zich de hoofdkraan . Alles na de hoofdkraan is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of huurder. In de meeste gevallen wordt de verwarming (CV) en het koken op gas gestookt.

Als u een gaslucht ruikt in uw woning

  • Gelijk de hoofdkraan dichtdraaien en goed ventileren. Eventueel aanwezige gasfornuizen, gaskachels en/of gasovens van uzelf loskoppelen of afsluiten. Vervolgens de gashoofdkraan weer opendraaien nadat u de elektrahoofdschakelaar heeft dichtgezet uit voorzorg. Blijft de gaslucht? Zo spoedig mogelijk contact opnemen met de beheerder. Bij extreme urgentie gasbedrijf bellen 0800-9009.
  • Indien de gaslucht veroorzaakt wordt door een lek in een van uw eigen apparaten: repareren of vervangen. Eventueel door de verhuurder gemaakte kosten voor spoedinterventie worden in dit geval op huurder verhaalt.

Als u een gaslucht ruikt bij een gastoestel

  • Zet de ramen/deuren van betreffende ruimte open en controleer of er een gaslek is. Het controleren gaat als volgt:
    1. Neem een schuursponsje.
    2. Vul een kopje met afwasmiddel en water (veel afwasmiddel)
    3. Smeer alles in (bij doe-het-zelf zaken zijn ook spuitbussen met “gaslekzoeker” te koop, deze zijn iets makkelijker in het gebruik maar doen in wezen hetzelfde als uw zeepsopje).
  • Als u luchtbellen ziet ontstaan is er een lek. U meldt dit bij uw beheerder als het niet uw eigen apparaat of slang betreft.