Verstopping set/kit lenen

Wanneer u geen ontstopper of handveer heeft is het mogelijk om deze te lenen, na achterlaten van €20,- borg. U kunt de kit ophalen op de Tingietersweg 38, 2031 ES Haarlem.

Volgens het besluit kleine herstellingen(VROM) is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen tot aan de gemeenteriolering.

U kunt om verstoppingen te verhelpen een ontstoppingsbedrijf in uw regio inschakelen. Om nodeloze kosten te voorkomen kunt u proberen eerst zelf de verstopping te verhelpen. 


Afvoer verstopt: keuken en wastafel

Deze verstoppingen lijken vaak op elkaar. Zowel de gootsteen, de afwasmachine en de wastafel beschikken over een sifon onder de afvoer. Omdat een sifon vuil en etensresten verzamelt, kunt u het beste deze loshalen en het aanwezige vuil verwijderen. Haal het zeefje in de gootsteen/wasbak weg (Nooit losschroeven), controleer of er een ophoping van vuil zit. Ook kunt u proberen een lang voorwerp door de leiding te halen (zoals bijvoorbeeld een losgedraaide metalen kleerhanger) om vastzittende resten te verwijderen. Nadat u de voorgaande handelingen heeft verricht zou u gebruik kunnen maken van een rubberen ontstopper. Deze maakt door middel van zuigkracht overgebleven afvalresten los. Het is aan te raden om vervolgens gebruik te maken van een behandeling waarbij azijn en soda opgelost worden in kokend water. Dit mengsel giet u door de verstopte afvoer, welke u hierna afsluit en een half uur laat rusten. Afsluitend spoelt u de afvoer door met kokend water.