Hoe om te gaan met uw koelkast?

Wanneer een koelkast lawaai maakt of traag is, is dat meestal een gevolg van een teveel aan vuil voor de ventilatie roosters. Probeer alle objecten die de luchtstroom blokkeren op te ruimen, houdt de stofzuig onder en aan de achterkant van de koelkast op de roosters om zo de vuiligheid te verwijderen.

Het is van groot belang dat de koelkast waterpas staat. Na een transport of verplaatsing van de koelkast dient hij 24 uur op de nieuwe plek te staan alvorens hij kan worden aangezet.

Schoonmaken
Tip! Een goed moment om de koelkast schoon te maken is nadat je de koelkast hebt ontdooid.

  • Reinig met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel;
  • Neem de koelkast af met een vochtige, zachte doek;
  • Verwijder jaarlijks met een borstel of een zachte doek stof uit het koelrooster aan de achterzijde van de koelkast, dit scheelt in het stroomgebruik!

Let op! Gebruik geen zeep of agressieve, bijtende of op soda gebaseerde schoonmaakmiddelen. De losse onderdelen aan de binnenkant van de koelkast zijn niet vaatwasmachinebestendig.

Ontdooien
Geleidelijk zet zich ijs af op het koelelement van de koelkast. Als de ijslaag ongeveer 3 mm dik is, dien je de koelkast te ontdooien. De ijslaag vermindert namelijk de koelcapaciteit en de levensduur van de koelkast. Een volledig dichtgevroren vriesvak leidt tot het kapot gaan van het vriesvakdeurtje of de scharnieren. De kosten van een nieuw deurtje/scharnieren zijn voor rekening van de huurder.

Te volgen stappen bij het ontdooien:

  • Verwijder het ijsblokjesbakje en alle levensmiddelen;
  • Schakel de koelkast uit, de aan/uit knop zit binnen in de koelkast, meestal gecombineerd met een regelknop. (u kunt ook gewoon de stekker uit het stopcontact halen)
  • Laat de deur van de koelkast openstaan; ( er brand geen licht immers hij staat uit….)
  • Leg droge handdoeken in de koelkast om het water te absorberen;
  • Zet bakjes met heet water in het vriesvak;
  • Na ontdooien (het vriesvak en het koelelement zijn ijsvrij) verwijder je de handdoeken en bakjes water en droogt je de koelkast met een doek af;
  • Reinig de koelkast en het vriesgedeelte met een sopje van allesreiniger;
  • Zet de koelkast weer aan.

Let op! Je mag de ijslaag absoluut niet met kracht of scherpe voorwerpen verwijderen en ook niet het ontdooien versnellen met bijvoorbeeld een föhn.

Deurafsluiting Als de deur niet goed afsluit, ontstaat er extra ijsvorming in de koelkast.

Om uit te vinden of de deur goed afsluit, sluit je de deur met een stuk papier ertussen. Trek vervolgens aan het stuk papier. Wanneer je tegendruk voelt, sluit de koelkastdeur goed. Voelt u geen tegendruk, dan sluit de deur niet voldoende af. Voer deze test regelmatig aan alle vier de zijden van de koelkastdeur uit. Als de deur niet goed blijkt te sluiten controleer dan of de deurvergrendeling de deur goed gesloten houdt.