Onderhouden van tapkranen en mengkranen

Tapkranen en mengkranen moeten gerepareerd en onderhouden worden door de huurder. De oorzaak van een lekkende kraan is in de meeste gevallen een versleten “leertje”. Vervang daarom bij lekkage de leertjes om onnodig waterverbruik te voorkomen. Als de kraan eenmaal lekt kunt het volgende stappenplan afwerken.

 1. Kraan loskoppelen
  Draai de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Trek de knop van de kraan af. Bij sommige kranen moet u hiervoor het schroefje losdraaien dat onder het gekleurde dopje zit. Tip! Er zijn vele modellen kranen die kraanleertjes in verschillende maten bevatten (in dikte en diameter). Koop daarom een assortiment kraanleertjes, dan bent u er altijd zeker van dat u er eentje met de juiste maat in huis heeft.
 2. Binnenwerk losschroeven
  Draai de sierhuls los. Schroef het binnenwerk uit de kraan. Controleer of de pakking in het kraanhuis nog intact is. Tip! Een doekje tussen de bek van de tang voorkomt beschadiging van de sierhuls
 3. Leertje verwijderen
  Draai het moertje of schroefje los waarmee het leertje vastzit en verwijder het leertje en plaats een nieuw van dezelfde afmeting.
 4. Kalkaanslag verwijderen
  Verwijder kalkaanslag op de kraanonderdelen met een ontkalkingmiddel. Tip! In plaats van een ontkalkingmiddel kunt u ook azijn gebruiken. Laat de kraanonderdelen daar enkele uren in weken.

Werken bovenstaande oplossingen niet? Contact dan de helpdesk via dit formulier.