Rioolverstopping

Behalve bij een onderhoudsgebrek aan het riool is de gebruiker (huurder) altijd verantwoordelijk voor het verhelpen van verstoppingen. Rioolverstoppingen kunnen ontstaan door het verkeerd gebruik of ongelukken. Denk bij verkeerd rioolgebruik aan het weggooien van hard afval, maandverbanden, etensresten, etc. Vooral kleine lozingspunten zoals de spoelbak, een wasbak, een wasmachine, een doucheput, een bad of een fontein zijn niet geschikt om etensresten en /of vettigheid in weg te spoelen. Een WC is normaliter een groot lozingspunt, maar er zijn uitzonderingen zoals een sani-broyeur. Verstoppingen kunnen worden voorkomen door:

  • Regelmatig (maandelijks) legen van sifons en spoelbakken.
  • Regelmatig (maandelijks) schoonmaken van doucheputjes (haar).
  • Regelmatig (elk kwartaal) schoonmaken van hemelwaterafvoeren, putten en goten.
  • Voorkomen van afval in het riool door het plaatsen van een spoelbakzeef, ook handig in een doucheputje.
  • Extra naspoelen.

Verstopping zelf verhelpen
Als het riool is verstopt, is de gebruiker (huurder) verantwoordelijk voor het ontstoppen van het riool. Hij kan zelf het riool ontstoppen of gebruik maken van een gespecialiseerde rioolontstoppingsservice.

Gootsteen

De huurder is verantwoordelijk voor de gootsteen en de afvoer.
Dit houdt in dat er van de huurder wordt verwacht dat hij/zij de gootsteen schoon en in goede conditie houdt. Het komt soms voor dat de gootsteen verstopt raakt.

Etensresten zijn meestal de oorzaak van een verstopping. Daarom is het een oplossing om een gootsteenzeef aan te schaffen. Dit houdt de meeste etensresten, die niet in de afvoerput terecht horen te komen, tegen.

Het maandelijks schoonmaken van de beker voorkomt verstopping, let op ! dat je bij een andere gootsteen, of in de douche, de beker schoonspoelt

Wanneer je toch vettigheid door je wasbak wilt spoelen (door de wc is beter) laat er dan nog een paar minuten heet water achter aan lopen. Het is sowieso verstandig wanneer je verstoppingen wilt voorkomen, eens in de paar maanden een emmer heet sop door je afvoer te gooien.

Sifon

De sifon dient te worden onderhouden (schoongemaakt) door de huurder. Denk daarbij aan het schoonmaken van het afvoerputje en het leeg maken van de sifon om verstopping te voorkomen. Is de sifon toch verstopt kunt u een emmer plaatsen onder de sifon zodat u de sifon voorzichtig kunt losdraaien. Zodra de sifon open is gemaakt ziet u in de meeste gevallen gelijk de oorzaak van de verstopping. Zodra de sifon schoon is gemaakt, kunt u de sifon terugplaatsen op de juiste manier. Zorg ervoor dat de sifon niet gaat lekken.

Onderhouden van toilet en spoelreservoir.

Bij aanvang van uw huurperiode krijgt u een goed werkend toilet opgeleverd. Het schoonmaken van het toilet alsmede het klein onderhoud voortvloeiende uit het gebruik is voor rekening van de huurder.

Hieronder wordt o.a. verstaan:

  • De toiletbril en de deksel: vervangen bij breuk of losrakende koppelingen, eenvoudig te bevestigen met twee bouten/ vleugelmoeren.
  • De manchet of sok: een rubberen verbindingsstuk tussen de stortbak en de pot. Bij beschadiging of vervorming kan lekkage ontstaan. Een nieuw rubber kost een paar euro en kan gewoon om de pijp geschoven worden.
  • Het toilet loopt door: door de deksel van de stortbak af te nemen kunt u het binnenwerk waarnemen. De plunjer die het stortgat afdekt is voorzien van een rubber ring. Demonteer de plunjer, reinig de ring of vervang hem zo nodig. Ze zijn voor enkele kwartjes te koop.

Wanneer er beschadigingen worden aangericht zoals een gebroken wc-bril, brandvlekken op de stortbak of barsten in de wc pot, dient dit door de huurder zelf gerepareerd of vervangen te worden.

Het onderhouden van een bad

Wanneer er zich een bad in uw woonruimte bevindt, houdt dit in dat het ook door u schoongehouden/onderhouden moet worden. Denk daarbij aan de stop en aan de kranen en douchekop (ook het ontkalken hiervan). Houdt de kitrand goed schoon, zodat er geen schimmel en lekkage ontstaat.

© Copyright - Woning-Helpdesk 2024