Ontstoppen

Volgens het besluit kleine herstellingen (VROM) verhelpt de huurder verstoppingen tot aan de riolering.

Kijk of uw het probleem handmatig kunt verhelpen. Soms wordt de verstopping veroorzaakt door iets heel eenvoudigs; een toiletrol die per ongeluk in de pot is gevallen, een grote prop papier die de doorgang blokkeert, enzovoorts. Wanneer je direct kunt zien wat het probleem is en dit met een stel afwashandschoenen kunt oplossen; DOEN!

Ontstopper 
Zo niet, dan gebruik je een ontstopper. Gebruik bij ontstoppen nooit vloeibaar ontstoppingsmiddel of caustic soda. Deze middelen gaan soms een reactie aan met bijv. haren, verglazen en vormen daardoor een nog grote obstakel in het riool dan de oorspronkelijke verstopping.

De grote zuignap zet je recht op de afvoer en bedek eventueel beluchting- of overloopgaten. Door vervolgens de stok naar beneden te drukken, zuig je de ruimte onder de nap vacuüm. Eventuele proppen papier of andere viezigheid schieten bij het loslaten van de nap los uit hun benarde positie, waardoor de afvoer weer mooi doorspoelt.
Een ontstopper werkt alleen als de zuignap groot genoeg is om het hele gat te bedekken. Anders kun je de holte niet goed vacuüm zuigen, waardoor er veel minder kracht ontstaat om de verstopping los te maken. Zie ook het filmpje hieronder.

Plop soms 10 á 15 minuten om de verstopping “los” te krijgen. Wanneer dit niet lukt, schakel dan een expert in.

Handveer
Het is ook mogelijk het riool met een handveer te ontstoppen. Breng de veer zover mogelijk in het riool met een draaiende beweging. Bij weerstand haal je de veer een stukje terug en probeer je het nogmaals. Bij hardnekkige weerstand stoppen met de veer en een rioleringsbedrijf bellen. Zie ook het filmpje hieronder.

Houd een dweil paraat wanneer u de veer eruit haalt!

Nooit doen!
Draait nooit het putje van de douche of bad losdraaien. Wanneer je deze bout losdraait schuiven de rubbers weg en valt de afvoerpijp omlaag, zie schematisch voorbeeld. Voor ontstoppen hebben je nooit een schroevendraaier nodig!

schema_afvoer_ontstopping

Mocht u er ondanks deze aanwijzingen niet uitkomen, kunt u het beste een ontstoppingsbedrijf inschakelen.