De oorzaak van een vieze putlucht in huis

Een putlucht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder staan een aantal oorzaken voor een putlucht in huis:

  • Lekkage

Een van de meest voorkomende oorzaken van een putjesgeur in huis is lekkage in bijvoorbeeld de afvoer. Controleer alle mogelijke plekken op lekkages. Denk hierbij aan het toilet, gootsteen, wasbak, de vaatwasser of de wasmachine. Maar ook de meterkast, kruipruimte en cv-ketel zijn belangrijk om goed te controleren. Overal waar waterleidingen zijn, bestaat de kans op lekkage en dus ook stankoverlast.

  • Slechte ontluchting

Komt de stank vooral naar boven wanneer het flink heeft geregend buiten? Dan is het goed om de ontluchting van uw riool een keer te controleren. Een rioollucht kan namelijk het gevolg zijn van problemen met de ontluchting van uw riool.

  • Verstopping

Loopt het water niet goed weg in uw vaatwasser? Hoort u de afvoerputjes borrelen en spoelt uw toilet slecht door? Wanneer is de laatste keer dat u uw sifon heeft schoongemaakt? Dan is er waarschijnlijk sprake van een verstopte leiding. Het beste hulpmiddel is dan soda. Ruikt u de vieze putjesgeur daarna nog steeds? Het kan natuurlijk ook zijn dat niet de leiding, maar het riool zelf verstopt zit. Vraag in dat geval even aan uw buren of zij ook last hebben van een rioollucht. Is het antwoord ja? Neem dan contact op met de gemeente. Als de buren nergens last van hebben, is de kans groot dat het probleem zich onder of rondom uw woning bevindt. Schakel dan een rioleringsbedrijf in.