Vloerverwarming

Vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer is ingebouwd. Doordat er een groter verwarmingsoppervlak is, ten opzichte van radiatoren, kan de temperatuur relatief laag blijven. Het energieverbruik van vloerverwarming is daardoor vaak efficienter dan radiatoren. 

Doorgaans wordt de vloerverwarming op de centrale verwarmingaangesloten. Hiervoor wordt een voor vloerverwarming geschikte verdeler gebruikt die ervoor zorgt dat de temperatuur niet hoger wordt dan 45 graden Celsius. Het warme water stroomt meestal door kunststof buizen, die in de vorm van een spiraal of meander worden gelegd. De spiraal zorgt voor een gelijkmatigere warmteafgifte aangezien aanvoer en retour steeds naast elkaar liggen, maar is moeilijker te plaatsen dan een meaner. 

Een alternatief voor de vloerverwarmingsverdeler is de buizen aan te sluiten op het retourwater van een radiator. Dit wordt veel toegepast in badkamers, waar beiden aanwezig zijn.  De voordelen van zowel radiatoren en vloerverwarming zijn hierbij gecombineerd, warme voeten en snelle opwarming.