Vochtproblemen

Op wanden, vloeren en plafonds die langdurig vochtig blijven, kan schimmel ontstaan. Schimmel is een smerig gezicht, maar ook ongezond. Sporen van de schimmels komen in de lucht en worden ingeademd. Dit kan luchtwegproblemen, zoals astma of chronische bronchitis verergeren. In een vochtige omgeving gedijt ook ongedierte zoals pissebedden, zilvervliesjes of de huisstofmijt goed, wat weer allergische reacties kan veroorzaken. Vochtproblemen zijn te verhelpen door de oorzaak aan te pakken.

Vochtige plekken kunnen optreden door verschillende oorzaken, zoals:

1. Lekkage
Een lekkage wordt veelal veroorzaakt door een verstopte hemelwaterafvoer. In dit geval is het de verantwoordelijkheid van de huurder om de oorzaak te verhelpen. Zorg dat je hier op tijd bij bent, voordat blijvende schade ontstaat aan stucwerk in wanden of plafonds. In geval van storm in combinatie met hevige regenval kan beschadiging ontstaan aan de dakbedekking of voeg- en metselwerk in de gevel, welke vervolgens lekkage veroorzaakt.

2. Gebrekkige ventilatie
Iedere nacht produceert een gemiddeld persoon ongeveer een halve liter vocht tijdens de slaap. Als je de hele dag thuis bent in een kleine (woon)kamer, loopt dit zelfs nog verder op. Het is belangrijk om de woning dan goed te ventileren of te luchten om te voorkomen dat het vocht in de muren trekt.

In badkamer en keuken wordt tijdens het verbruik ook veel vocht geproduceerd. In deze ruimtes moet langer geventileerd worden. Het is belangrijk niet alleen vochtige lucht af te voeren, maar ook droge lucht aan te voeren.

3. Koudebruggen
Koude vlakken in de gevel kunnen veroorzaakt worden doordat isolatie ontbreekt. Ze komen voornamelijk voor bij aansluitingen op de buitengevel, balkons en galerijen als deze direct in verbinding staan met de vloer van de kamer. Dit noemt men een ‘koudebrug’. Koudebruggen zijn te verhelpen door ze aan de buitenzijde in te pakken met isolatiemateriaal.

4. Vocht uit de kruipruimte of kelder. 
In Nederland zijn de meeste kruipruimten en kelders vochtig, vooral in plaatsen met hoog grondwater of na hevige regenval. Wanneer een woning zelf kierdicht is gemaakt en er wordt via een mechanisch ventilatiesysteem lucht afgezogen, dan kan via kieren in de vloer lucht uit de kruipruimte aangezogen worden. Lucht uit kruipruimtes is niet alleen vochtig, maar bevat ook radon, wat schadelijk is voor de gezondheid. In nieuwe woningen moet de vloer kierdicht zijn, maar bij oudere woningen is dat niet het geval. Zorg dan dat via roosters voldoende ventilatielucht binnen kan komen.