Onderhouden van de afzuigkap

Het onderhouden en het verschonen van de filters in de afzuigkap boven het kookgebeuren dient te worden gedaan door de huurder(s). Het repareren van de afzuigkap dient te worden gedaan door de verhuurder mits deze niet door schuld van de huurder kapot (als bijvoorbeeld het vet eruit loopt) is gegaan. Het vervangen van de lampen in de afzuigkap is de taak van de huurder.

Afvoer en recirculatie 
Er zijn twee systemen van filtering. De eerste heeft een afvoer naar buiten via een aansluiting op de afzuigkap. De tweede, recirculatiekap, heeft een koolstoffilter dat minstens één maal per 3 maanden vervangen dient te worden. De filters zuigen alleen de waterdamp weg kan en vetten en andere verontreinigingstoffen in de filters blijven “plakken”. 

Schoonmaak
U kunt de afzuigkap schoonmaken met wat allesreiniger, een keukenreiniger of onverdund afwasmiddel op een doekje. Vergeet de bovenkant niet, daar slaat veel vet en vuil neer en dat is op den duur moeilijk weg te poetsen. Gebruik bij een roestvrijstalen afzuigkap geen schuursponsjes want deze veroorzaken krassen.

Vervanging filters
Als u regelmatig kookt, is het verstandig om eens in de drie maanden het filter van uw afzuigkap te controleren en zo nodig te vervangen. Een filter dat verzadigd is geraakt door vet, is gevaarlijk, omdat het makkelijk vlam kan vatten. Tevens heeft het geen filtrerende werking meer en kun je kookluchten niet meer wegzuigen.

U kunt controleren of uw afzuigkap nog goed werkt, door een stukje keukenpapier onder de kap te houden. Blijft het papiertje zitten? Dan werkt uw afzuigkap nog goed. Als het papiertje loslaat, is het tijd om de filters tevervangen.

Meestal kunt u nieuwe filters bij de supermarkt krijgen. Hebben ze daar geen filters, ga dan naar een onderdelenwinkel. Het filter zit geklemd tussen een onderplaat voorzien van gaatjes en een metalen frame. Het is vrij gemakkelijk om deze vervangen. In de moderne afzuigkappen zitten filters die u er in zijn geheel uit kunt klikken. Deze filters kunnen in de vaatwasser schoongemaakt worden. Doe dit wekelijks!

Kognetiks Chatbot