Centrale verwarming

Centrale verwarming is een manier van verwarmen waarbij de warmte centraal wordt opgewekt in een CV-ketel en middels een systeem van verwarmingsbuizen of slangen wordt getransporteerd naar de te verwarmen ruimtes.

Water gevuld systeem
In Nederland is water het meest gebruikte medium om warmte te transporteren. De CV-ketel verwarmt hierbij het water dat via leidingen door radiatoren of vloerverwarming stroomt, die de warmte afgeven. Het afgekoelde water stroomt vervolgens terug naar de Cv-ketel, waar het opnieuw wordt opgewarmd. De meeste radiatoren hebben een eigen heengaande en teruggaande leiding, waardoor iedere radiator afzonderlijk kan worden geregeld met behulp van een radiatorkraan.

Daarnaast bevat een water gevulde CV-installatie een expansievat dat te grote drukverschillen voorkomt. Zonder expansievat zou de druk in het systeem zo hoog kunnen oplopen dat een leiding of ander onderdeel in het systeem barst. Een overdrukventiel voorkomt dat een te ver gevulde CV-installatie alsnog beschadigd raakt zelfs wanneer de grens van het bereik, waarover het expansievat de drukverschillen kan opvangen, is overschreden.

Temperatuurregeling
De temperatuurregeling van het hoofdvertrek wordt dikwijls geregeld door middel van een kamerthermostaat. De radiatoren in deze kamer zijn niet afzonderlijk geregeld, maar staan altijd aan. In andere vertrekken kunnen zogenaamde thermostaatkranen worden gemonteerd. Deze kranen regelen de doorstroming van de radiator, afhankelijk van de ingestelde temperatuur en de temperatuur van de referentieruimte.