Volgens het besluit kleine herstellingen(VROM) is de huurder verantwoordelijk voor verstoppingen tot aan de gemeenteriolering.

U kunt om verstoppingen te verhelpen een ontstoppingsbedrijf in uw regio inschakelen. Om nodeloze kosten te voorkomen kunt u proberen eerst zelf de verstopping te verhelpen. 

Toiletverstopping

Kijk of uw het probleem handmatig kunt verhelpen. Soms wordt de verstopping veroorzaakt door iets heel eenvoudigs; een toiletrol die per ongeluk in de pot is gevallen, een grote prop papier die de doorgang blokkeert, enzovoorts. Wanneer je direct kunt zien wat het probleem is en dit met een stel afwashandschoenen kunt oplossen; DOEN!

Ontstopper
Zo niet, dan gebruik je een ontstopper. Gebruik bij ontstoppen nooit vloeibaar ontstoppingsmiddel of caustic soda. Deze middelen gaan soms een reactie aan met bijv. haren, verglazen en vormen daardoor een nog grote obstakel in het riool dan de oorspronkelijke verstopping.

De grote zuignap zet je recht op de afvoer en bedek eventueel beluchting- of overloopgaten. Door vervolgens de stok naar beneden te drukken, zuig je de ruimte onder de nap vacuüm. Eventuele proppen papier of andere viezigheid schieten bij het loslaten van de nap los uit hun benarde positie, waardoor de afvoer weer mooi doorspoelt.
Een ontstopper werkt alleen als de zuignap groot genoeg is om het hele gat te bedekken. Anders kun je de holte niet goed vacuüm zuigen, waardoor er veel minder kracht ontstaat om de verstopping los te maken.

Plop soms 10 á 15 minuten om de verstopping “los” te krijgen. Wanneer dit niet lukt, schakel dan een expert in.

Handveer
Het is ook mogelijk het riool met een handveer te ontstoppen. Breng de veer zover mogelijk in het riool met een draaiende beweging. Bij weerstand haal je de veer een stukje terug en probeer je het nogmaals. Bij hardnekkige weerstand stoppen met de veer en een rioleringsbedrijf bellen.

Houd een dweil paraat wanneer u de veer eruit haalt!

Nooit doen!
Draait nooit het putje van de douche of bad losdraaien. Wanneer je deze bout losdraait schuiven de rubbers weg en valt de afvoerpijp omlaag. Voor ontstoppen hebben je nooit een schroevendraaier nodig!

Sanibroyeur wc verstopping

Heeft u een Sanibroyeur wc let dan op! Bij deze soort wc verstoppingen werkt de afvoer van het water anders. Bekijk hieronder de video hoe dit soort Sanibroyeur wc verstoppingen verholpen kunnen worden. Je kunt zo’n sticker bijvoorbeeld hier kopen, maar je kunt het ook zelf met Duc tape proberen of met de methode van de video hierboven!